Bemutatkozás

Kik vagyunk? Mivel foglalkozunk?

FUEGO Kulturális, Művészeti, Tánc- és Sport Egyesület
FUEGO KMTSE, 1146 Budapest, Kerepesi út 26. Reg.no: 01-02-0011677
Adószám: 18256457-2-42 Bank: HU89 1030 0002 1049 1701 4902 0017


A külföldön Fuego Dance Company Budapest ® társulatként ismert, Magyarországon Fuego Kulturális, Művészeti, Tánc- és Sport Egyesületet (Fuego KMTSE) 2005-ben hozta létre Szőnyi Levente (Salsa Levi) és Laki Dóra háromszoros táncvilágbajnok páros. Az egyesület különlegessége, hogy a táncművészeti társulatába olyan hátrányos helyzetű utánpótlás táncosokat is szerepeltet, akiknek lehetőséget biztosít az utánpótlás nevelés, a sport- és művészeti versenyeztetés, valamint a kulturális és sportmenedzseri tevékenysége által a világszínvonalú előadóvá, koreográfussá és oktatóvá váláshoz.

Az egyesület célja a kultúra, a művészetek, az egészséges életmód és gondolkodás minél szélesebb társadalmi körben történő terjesztése, kulturális és előadó-művészeti rendezvények, valamint mozgáskultúrát fejlesztő képzések, tánc- , sport és életmód-tanácsadó rendezvények, ill. tanfolyamok szervezése által.

1. Kitüntetések

A FUEGO KMTSE Egyesületet 2011 óta Magyarország legsikeresebb tánc egyesületeként tartják nyilván a Nemzetközi Tánc Szövetség (IDO) magyarországi szervezetében, az MDSSZ-ben, ill. Európa egyik legsikeresebb társulataként a Táncművészeti Világszövetség (World Artistic Dance Federation) köreiben és számos koreográfiai és pedagógiai kitüntető cím mellett több rendben „Az Év Egyesülete”, ill. a társulatoknak járó „Az Év Együttese” kitüntető címeket adományozták számára a tánc stílusok széles repertoárjának bemutatása, népszerűsítése és művészeti- ill. versenyszerű képzése eredményeképpen.

A Fuego tánckarának és pedagógusainak elismeréseként, sokszoros Érdemes Sporttáncos, sokszoros Magyarország Legjobb Sporttáncosa (Az Év Táncosa), Nívódíjas Táncpedagógus, Sporttáncok Mestere, az Évad Legjobb Koreográfiája, Két Kultúra Találkozása Különdíj, valamint Magas Szintű Edzői és Nevelői Munkáért kitüntetéseket kapták a hazai és nemzetközi szakszövetségektől, ill. a kulturálisan érintett nemzetek nagyköveteitől, ill. a kimagasló sporteredményeket elismerő miniszterektől és polgármesterektől.

2. Művészeti, oktatási- és szabadidősport központ

 A Fuego 2012-ben létrehozta magyarországi központját Broadway Dance Center Budapest néven, amely a New Yorki Broadway színházainak tánc- és előadóművészeti szakmai hátterét biztosító Broadway Dance Center New York partner intézménye. A budapesti stúdióban folyik a sport- és művészeti képzés, folyamatos kulturális és képzési kapcsolatot ápolva a tengerentúli top táncosokkal és koreográfusokkal.

A Fuego külföldi tréningek szervezésével minden évben továbbképzési lehetőséget biztosít a legjobb táncosainak és koreográfusainak, New Yorkban, ill. folyamatosan keresi az újabb partner továbbképző helyeket és művészeti műhelyeket.

A Fuego szívügyének tekinti a lakossági szabadidő sport és egészséges életmód népszerűsítését is, amelyet publikus mozgás- és táncórák, egészséges életmód tanácsadó előadások és ételkóstolók, közösségi események, wellness hétvégék, tánc- és mozgás táborok rendezésével és társrendezésével végez.

3. Színházi és társulati előadások Magyarországon

A Fuego Magyarországon „A Salsa Tüze” című kétfelvonásos táncos színdarab bemutatásával lépett be a köztudatba 2007-ben, amelyet két évadon keresztül a Thália Színházban, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon és Londonban a Bar Salsa és a Bar Rumba Social Theatre-ban adtak elő 130 táncossal. 2007 óta évente két teljes estés színházi est keretén belül mutatja be az aktuális év legsikeresebb produkcióit, kinevelt tehetségeit, Európa- és világbajnokait, ill. nemzetközi sikerkoreográfiáit Magyarországon, a hazai közönségnek (Broadway ’n’ Fuego Nyárnyitó Táncgálák, ill. Broadway ’n’ Fuego Karácsonyi Táncgálák).

Külföldön

A Fuego Dance Company Budapest ® Társulat 2002-től napjainkig a világ számos színpadán és színházában szerepelt éves turné körútjai alkalmával. A külföldi igényeknek megfelelően általában a hazai színi produkciók csökkentett időtartamú esszenciáit, ill. olykor a teljes estés repertoárt is utaztatja (The Fire of Salsa, Little Red Riding Hood and the Wolf, Indiana Jones, Desperado, Streetdance, Godesses, Pirates of the Caribbean, Gremlins, The War of Extremes, Ice and Fire, The Matrix, Night of Vampires, Tweety’s Adventures, etc). Az előadások helyszínei a teljesség igénye nélkül: Bar Rumba – London, International Salsa Congress – Berlin, SAF Festival – Timisoara, International Latino Festival – Napoli, Croatian Dance Festival – Rovinj, Copacabana – New York, International Salsa Congress – Puerto Rico, Italian Dance Academy & F.I.D.S. – Rome, World Latin Dance Festival – Miami, International Social Dance Festival – Hamburg, Dutch International Dance Festival – Amsterdam, WMCH – Hong Kong, Palastampa – Torino, Disney World – Orlando, etc.

4. Együttműködés a közoktatással, utánpótlás nevelés

A Fuego 2010-től a Magyar Táncművészeti Egyetem (régebben Főiskola) felkérésére az egyetem tanárainak tartott szakirányú továbbképzések és PhD. tananyagok összeállításával, menedzselésésével és oktatásával járul hozzá a magyar táncművészet fejlesztéséhez. Ide tartoznak a bolognai rendszernek megfelelő szakirányú diploma munka témák kiírása, javítása és sikeres államvizsgák elősegítése, lebonyolítása és a vizsgáztatás.

A Fuego saját – egyedülállóan innovatív – szakmai utánpótlás képzési rendszert állított össze a fiatal korú versenyző táncosok és leendő koreográfusok továbbképzése érdekében. Jelenleg 3 éves kortól a felnőtt korcsoportokig minden életkor kategóriában folyamatosan neveli a művészeti- és sport versenyzői utánpótlást, ill. az ebben sikeres tehetségeknek előadóművészeti projektekben való részvételt biztosít (Fuego Dance Company Budapest Társulat).

5. Verseny eredmények

A Magyar Divat- és Sporttánc Szövetségen keresztül folyamatos Országos Bajnoki címek szerzése 2000-2008-ig és ezáltal nevezési jogok és kapcsolódási pontok megszerzése a külföldi sporttánc világszövetségek nemzetközi versenyeihez.

2011-től a Fuego Dance Company Budapest társulat művészeti képzése mellé beindította az utánpótlás célú sport- és művészeti nevelést és közvetlen kapcsolódási lehetőséget szerzett a legnagyobb tánc világszövetségekhez és művészeti fesztiválok rendezőihez (IDO, WLDC, AAU, WADF, WSF, ICAC, IDF). Ezeken a versenyeken minden évben kimagasló eredményekkel képviselik Magyarországot. A Fuego összesített versenyzői eredményei napjainkig az IFMD, IDO, MDSSZ, COPA, IDF, MTMSZ, BACHATURO, BACHATA STARS, ICHF, WLC, WADF, NTMFSZ, ALL STARS, WLDC szervezetek által rendezett világkupa bajnokságokon, ill. Európa- és világbajnokságokon:

ARANY ÉRMES HELYEZETTJEINK: több, mint 350 db (2018)

EZÜST ÉRMES HELYEZETTJEINK: több, mint 150 db (2018)

BRONZ ÉRMES HELYEZETTJEINK: több, mint 80 db (2018)

KOREOGRÁFIÁS és EGYÉB KÜLÖNDÍJAK: több, mint 50 db (2018)

6. Tudomány, technológia- és innovációs projektek

6.1. A tánc egészségmegőrző és terápiás hatásainak kutatása (Dancing for Healty Aging)

A Fuego 2015-ben útnak indított a Pécsi Tudományegyetemmel, ill. számos neves független orvos, neurológus, pszichológus, rendszer- és szoftver tervező és fejlesztővel karöltve egy „Dancing for Healthy Aging” elnevezésű nemzetközi kutatási projektet. 2016-ban a projekt finanszírozása az Európai Uniós elbírálás második körében ugyan elutasításra került, de a kidolgozott know-how és a szellemi tőke finanszírozására jelenleg az egyesület open funding alapokat céloz meg (folyamatban).

A tánc által és a hozzá kapcsolódó egészséges életmód, ill. a Fuego által is hozzáférhető minőségi ételek fogyasztásával statisztikailag kimutatható az egyesület lakossági programjait látogatók (évente 25.000 látogatás) a felmérésekre adott válaszaik alapján az egészség és vitalitás fokozódása, az időskori demencia és a vezető halálozási okként nyilvántartott betegségek jelentős csökkenése. A 2017-es évben két középstádiumú rákos beteg választotta a Fuego szakembereinek életmód iránymutatásait és mindketten szövődmények nélkül teljesen meggyógyultak. Ezen eredmények tudományos mérhetőségének megtervezésére és igazolására hozta létre a Fuego a „DHA” Dancing for Healthy Aging projektet.

6.2. A tánc hatásainak vizsgálata nemzetközi szinten (Sirius Project)

A táncképzés sikeres megszervezése és a hatékonyságának nyomon követése, ill. elősegítése céljából az Fuego egyesület 2015-ben tendert hirdetett a hazai szoftverfejlesztő cégek részére egy olyan komplex – a későbbi tervezett kutatási és fejlesztési céloknak is megfelelő – menedzsment szoftver megtervezésére, amelyet elkészülte után nyitott hozzáférésűvé téve, a világ számos tánccal és szabadidő sporttal foglalkozó intézményének nyújtana ingyenes, ill. alacsony térítési költségű tánc- és sportspecifikus „vállalatirányítási rendszert”. A rendszer alkalmazása azonban a menedzsment feladatokon túl a tánc egyedülálló egészségmegőrző és terápiás hatásainak világszintű kimutatása, egészségügyi és demográfiai adatok gyűjtése és a kutatási kulcs adatok és környezeti jellemzők mérése. A projekt neve Sirius, teljes költségvetése elkészültekor kb. 22-25 Millió Ft lesz és jelenleg 25%-os elkészültséggel tesztelési fázisban, ill. tervezés alatt áll a Vital Comp Kft. és a VTL Design Kft. gondozásában.

6.3. Animációs filmek mozdulatainak és gesztusainak fejlesztése és minőség ellenőrzése (MOCAP Studio Projekt)

2015-től a Fuego koreográfiákkal és minőségbiztosítási / szakmai kontrolling feladatok ellátásával segíti a világ számos animációs filmprodukciók gyártásával foglalkozó nemzetközi nagyvállalatait. A jelenlegi szakértői szintről történő továbblépés egy magyarországi MOCAP (Motion Capture) stúdió felszerelése és üzemeltetése, amelyre a Broadway Dance Center Budapest már lízingelt, de még teljes mértékben el nem készült, kialakításra váró termei adnak majd teret. E célból az alapkiindulásban meglévő 300 m2 mellé még 300 m2 került lízingelésre 2016.jan.1-től. Ezen projektekben a művészeti szerepvállalásokat a magyar színészek és táncosok részére ajánljuk fel, ezzel is hozzájárulva a magyar tehetségek nemzetközi elismertetéséhez és foglalkoztatásához. A szerződéskötés több vállalattal is folyamatban van (Disney / Pixar Animation Studios), a projekt jelenleg forráshiány miatt a tavalyi évben lassult.

7. Nemzetközi együttműködés, külpolitika

A Fuego 2008-tól szakértőként támogatja a világ nagyobb tánc szövetségeit és tehetségkutató rendezvénysorozatait, és állandó meghívott zsűritagja a tánc- és előadóművészeti rendezvényeknek. Részt vesz a versenyeken érvényben lévő pontozásos szakmai rendszer tovább fejlesztésében és működtetésében. Évente számos kontinens-, ill. világbajnokságon képviseli Magyarországot a pontozóbírói székekben (IDO, WADF, ADTV, FIDS, UNESCO – European Association of Folklore Festivals, Wave Ideas).

8. Kulturális ajánlások, reprezentatív megjelenések

A Fuego megalapítása óta szívén viseli a gyermekek, ill. a magyarországi tánckultúra sorsát. Képviselőinket, ill. neves tehetségeinket gyakran kérik fel könyvajánlók, előszavak írására, ill. mesekönyvek népszerűsítésére, kulturális rendezvényeken való díszvendég szereplésekre és az ezzel kapcsolatos sajtónyilatkozatok megtételére. Kollégáink szívesen tartanak tehetségkutató foglalkozásokat óvodákban és iskolákban, valamint előadásokat és bemutatókat minden olyan fórumon és rendezvényen, ahol az egészséges életmódot és a kultúrát képviselhetik.

9. Közhasznúság

Az egyesület céljának megfelelően az alábbi (konkrét) közhasznú tevékenységet fejti ki:

Jogszabályhely: 2004. évi I. tv. a sportról 49. § c)-e)
Közfeladat:
Az egészséges életmód és a szabadidősport gyakorlása feltételeinek megteremtése; sportfinanszírozás; a gyermek- és ifjúsági sport, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok, valamint a fogyatékosok sportjának
támogatása.

Közhasznú tevékenység:
1. Táncoktatás, versenyzői- és előadóművészi tánc képzés, gyermek mozgásfejlesztés és utánpótlás nevelés
2. Kulturális és/vagy sportcélú közösségi programok szervezése
3. Tánctanárok, koreográfusok és táncosok hazai és külföldi továbbképzésének segítése
4. Versenyzők és előadóművészek támogatása, versenyszervezés
5. A kulturális, művészeti, egészségügyi- és sport jellegű rendezvények és kutatások hátterét biztosító információs rendszerek és szoftverek fejlesztése
6. Szakirányú továbbképzések és tananyagok összeállítása

Jogszabályhely: 2004. évi CXXXIV. tv. a kutatás-fejlesztésről és a technológiai innovációról 5. § (3)
Közfeladat:
Együttműködés a középtávú tudomány-, technológia- és innováció-politikai stratégia kialakításában.

Közhasznú tevékenység:
1. A mozgás és a tánc egészségügyi hatásairól szóló orvosi jellegű kutatások segítése, ilyen témájú eszközök és szoftverek fejlesztése, ill. rendezvények lebonyolítása
2. A kulturális, művészeti, egészségügyi- és sport jellegű rendezvények és kutatások hátterét biztosító információs rendszerek és szoftverek fejlesztése

Jogszabályhely: 1997. évi CLIV. tv. az egészségügyről 144. § (1)-(2)
Közfeladat:
A lakosság egészségi állapotának javítása, a jobb életminőség elősegítése, az egészségkárosító környezeti, társadalmi és egyéb hatások elleni fellépés.

Közhasznú tevékenység:
1. Egészséges életmóddal és táplálkozással kapcsolatos rendezvények és képzések szervezése
2. Életmód és kultúra témájú tanulmányutak szervezése
3. Az egészséges életmód és táplálkozás feltételeinek elősegítése, ételkóstolók, főzőtanfolyamok és táplálkozási önsegítő kör szervezése, természetes és bio táplálékokhoz, táplálék kiegészítőkhöz való hozzáférés biztosítása